top of page

Vårt Spennende Potetprosjekt i Blystadliahagen


Bilde: Forberedelse til potetdyrking. Foto: Bella Lu

I år har vi startet et spennende potetprosjekt i Blystadliahagen inspirert av suksessen til skolehagen i fjor, der de høstet over 90 kg poteter! Med spader og entusiasme begynte vi på en felles reise mot en frodig potetåker. Håpet er at medlemmene i Blystadliahagen som samlet seg for å forberede jorden også vil være med å ta vare på potetplantene i løpet av sommeren.


Bilde: Tilførsel av jord. Foto: Bella Lu


For å sikre suksessen til potetprosjektet gjorde vi grundige forberedelser ved å ta oss tid til å fjerne ugress og tilføre kompost for å berike jorda. Når det dyrkes potet er det viktig å bruke sertifiserte settepoteter. Det kan være fristende å bruke poteter fra butikken fordi det er lettvint og billig. Grunnen til at vi må bruke sertifiserte settepoteter er imidlertid at de er garantert sunne og sykdomsfrie, og ikke tilfører jorda smitte. Potetsykdommer kan kreve at jorda må i karantene fordi det tar svært lang tid før sykdommene forsvinner igjen.


Bilde: Nedleggelse av sertifiserte settepoteter med fokus på å sikre riktig dybde og avstand mellom potetene. Foto: Bella Lu


For at potetenes vekst og kvalitet skal bli bra vil vi i Blystadliahagen dele på ansvaret for å vanne og hyppe potetene gjennom sesongen. Hypping er når vi tilfører jord eller organisk materiale som kompost eller gress rundt planten for at poteter ikke blir liggende over jorda. Når poteter blir liggende i lys blir de grønne og giftige. Hvis vi finner grønne poteter i avlingen om høsten, kan vi ta vare på dem som settepoteter til neste år (dersom de er helt fine utenom at de er blitt grønne).


Potetprosjektet er mer enn bare en aktivitet for å dyrke poteter. Det er et felles dugnadsprosjekt i hagen, og utbyttet (potetene) vil gi råvarer til mat i sosiale sammenhenger. Foreløpig er planen å tilby en smak av Blystaliahagen i løpet av Blystadliadagen i august.


Vi ser fram til høsten med spenning og forventning. Når bladene begynner å visne og stilkene viser tegn på avdøing vet vi at det snart er tid for å høste de smakfulle skattene fra vår egen potetåker. Vi gleder oss til å dele den høstede avlingen med fellesskapet! :)

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page