Bella Lu, intervjues av András Hidas
Bilde: Bella foran gjerdet inn til Blystadliahagen. Foto: Bella Lu
Bella Lu, du og moren din My Hung, er blant dem som bor i Blystadlia som har valgt å leie en parsell. Hvorfor valgte dere å gjøre det?
-Etter en reise i Thailand 2019, ble jeg inspirert i Permakultur; hage og dyrkning. Da jeg fikk vite at prosjektet Blystadliahagen var igang, ville jeg leie en parsell for å prøve meg på min egen permakultur med spiselig hage. Moren min har lenge dyrket krydder og urter i verandakassene, så nå kunne vi realisere drømmen om å ha en hage sammen.
Hvor stor er parsellen dere har, hva koster det å leie, og hvor lenge har dere leid parsellen?
- Parsellen vår er 16 kvm, og det koster 1000 kr/pr. år. Vi har leid den siden mai 2022.
Hva dyrker dere?
-På forsommeren dyrket vi grønnsaker som grønnkål, bladsalater, sør-asiatiske grønnsaker samt krydder og urter. Vi bruker mye av disse sør-asiatiske grønnsakene i vietnamesisk matlaging, så det var en glede å kunne dyrke selv, for da vet vi at det er helt økologisk. Det er også mere bærekraftig med tanke på kortreist mat fra egen hage. På sensommeren og mot høsten dyrket vi spiselige stauder og bie-vennlige stauder. Vi har laget et lavendelbed som vi håper blir fint til neste år.
Bilde: Fra venstre, My Hung (Bellas’s mor) planter stauder. Fra høyre, hunden Aki som koser seg i hagen ved det nye lavendelbedet. Foto: Bella Lu
Hvilke gleder og hvilke utfordringer har det vært knyttet til det å drive en parsell?
-Det å drive en parsell har gitt mange små gleder, fra det å strø småe frø, til å vanne og se dem spire og gro. Vi synes det smaker mye bedre når vi dyrker grønnsakene selv. Det er mye kjærlighet i dem når det er hjemmedyrket.
De utfordringene som har vært, var å preparere området. Jordsmonnet var ganske hardt, så det krevde hardt fysisk arbeid å komme igang: forberede jord, klippe gress, lære om hagestell, utstyr osv. Det har vært utfordrende, men samtidig svært lærerikt.
Bilde: Forberedelse av jord og pallekarmer i den 16 kvm store hageparsellen. Foto: Bella Lu
Du arbeider til daglig som sykepleier i psykiatrien og møter regelmessig mennesker som opplever kriser. Sikkert har du gjort deg mange tanker om menneskets forhold til naturen. Tror du at arbeid med jord og planters og grønnsakers vekstprosesser
kan gi inspirasjon til livet man lever - i medgang og motgang?
-Jeg tror at hagearbeid kan forbedre ens fysiske og mentale helse. Det å bruke hendene i jorda og dyrke noe, er en fantastisk måte å komme i kontakt med naturen og moder jord på, samtidig som man kommer i kontakt med seg selv. Det er en fin måte å praktisere jording og mindfullness på, som har stor betydning for ens opplevelse av psykisk velvære.
Det å være jordet er noe vi instinktivt vet handler om å få tilbake bakkekontakten. Uttrykket i dagligtalen: «Nå må du komme deg ned på jorda» brukes ofte til noen som har alt for mye på gang og trenger å roe ned.
Hagearbeid kan derfor være en fin aktivitet for å få tilbake bakkekontakten, oppleve mer indre ro, og få en dypere kontakt med oss selv, naturen og verden rundt oss.
Arbeid med jord og planters og grønnsakers vekstprosesser gjør at vi kan være oppmerksomt tilstede. Vi kan fokusere på å jobbe med naturen og å dyrke og å få den til å gro. Det gir også en lykkefølelse å se planter man har dyrket gro sunt og sterkt, og med lykken følger bedre helse, både fysisk og psykisk.
Bilde: Fra frø til plante. Gleden av å dyrke selv.
Foto: Bella Lu
Hvilke råd vil du gi dem som vurderer å leie en parsell i Blystadliahagen?
-Det eneste rådet jeg har å gi er: Prøv deg frem og bli inspirert av andre i Blystadliahagen. Gjør det som gir deg glede, enten det er å dyrke spiselig grønnsaker eller blomster som gir glede med sine farger og lukter.
Sammen kan vi bidra til et trivelig miljø i Blystadlia.
Comentarios